Pred rokom hasili požiar v Slovenskom raji

V týchto dňoch uplynie rok od lesného požiaru v Slovenskom raji v lokalite Koč neďaleko obce Hrabušice. Pri tejto akcii pomáhali aj armádne a súkromné helikoptéry. Už od prvých dní boli na hasenie lesného požiaru v Národnom parku Slovenský raj nasadené vrtuľníky ministerstva obrany a súkromných firiem Air Transport Europe a TECH-MONT Helicopter Company. Hasiči si blízko požiaroviska pripravili nádrž s vodou, odkiaľ ju čerpali do bambi vakov. Príčinou lesného požiaru v Slovenskom raji bol s najväčšou pravdepodobnosťou úder blesku do stromu.

Armádne Mi-17

Pri likvidácii požiaru v obci Hrabušice pomáhali hasičom tri vrtuľníky Mi-17 Armády SR. Od nedele 22. júla 2007 do soboty 29. vykonali tieto vrtuľníky spolu 906 letov a nalietali 141 letových hodín. Na hasenie lesného požiaru bambi vakmi použili takmer 1,5 milióna litrov vody.

Mi-8 – ATE

Posádka vrtuľníka Mi-8 (ATE) prerušila práce v Oraviciach a letela na pomoc hasičom. Keďže absentovala dohoda o úhrade nákladov, vedenie spoločnosti rozhodlo, že tri letové hodiny v hodnote približne 205-tisíc Sk, z nich dve pri hasení požiaru a jednu pri presune vrtuľníka z Oravíc, venuje spoločnosť ATE ako sponzorský dar Slovenskému raju. Požiar v Slovenskom raji hasila posádka ATE Poprad na vrtuľníku Mi-8T OM-EVA s menom Kristína.

Hasenie vrtuľníkmi na Slovensku

Na Slovensku sú v súčasnosti len dve súkromné firmy, ktoré disponujú leteckou technikou schopnou účinne pomôcť pri hasení lesných a iných rozsiahlych požiarov – Air Transport Europe a TECH-MONT Helicopter company. Otázne je postavenie spoločnosti UT Air, ktorá deklaruje, že hasenie požiarov dokáže zabezpečiť. Okrem toho ešte prednedávnom neexistovala zmluva medzi štátom a súkromnými spoločnosťami o hasení požiarov. Hlavné slovo majú teda armádne vrtuľníky.

Fakty o požiari v Slovenkom raji

Hlásenie o lesnom požiari v Slovenskom raji v lokalite Koč dostali hasiči v nedeľu 22. 7. 2007 o 14:57. Požiar vznikol v katastri obce Vernár. Požiar zasiahol aj približne dva hektáre v Národnej prírodnej rezervácii Sokol. V ťažko dostupnom a skalnatom teréne sa pozemnou technikou k požiarovisku nedalo vôbec dostať. Nasadenie vrtuľníkov niekoľko dní komplikoval aj silný vietor. Dohasovanie pomocou genfo viest, ručného náradia a jazierkovým systémom hasenia trvalo až do 31. júla, kedy bol požiar definitívne zlikvidovaný.

Fotky

Zdroj fotografií: www.24hod.sk a www.topky.sk.

Kristína, ATE, Mi-8T, OM-EVA

Helikoptéra Kristína, Air Transport Europe (Mi-8T, OM-EVA) pomáha hasiť požiar v Slovenskom raji.

7 Replies to “Pred rokom hasili požiar v Slovenskom raji

  1. No pokiaľ sa nemýlim ani na jednej fotke nie je Agusta pretože Agusta je vrtuľník určený pre rýchly prevoz ľudí do nemocnice alebo na pomoc v horách.A nie na práce typu hasenie lesných požiarov.Na fotkách sú vrtuľníky Mi-8 od spoločnosti Ate.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *