Nové nariadenie EÚ o vyhliadkových letoch

Minulý týždeň vstúpilo do platnosti nariadenie Európskej únie č. 1899/2006, ktoré podstatne mení podmienky pre prevádzkovanie vyhliadkových letov. Aerokluby ale našli spôsob, ako sa s touto zmenou vysporiadať. Vyhliadkové lety ponúkajú pod iným označením. Európske nariadenie zavádza pre prevádzkovanie vyhliadkových letov podobné pravidlá, aké platia pre veľké aerolínie. Pre aerokluby by to znamenalo získať dodatočné povolenia a zamestnať ďalších zamestnancov. Pre väčšinu je splnenie podmienok nemožné, cena letu by sa takto niekoľkonásobne zvýšila.

Povinnosti pre aerokluby

Ak by aerokluby chceli podľa nových podmienok robiť vyhliadkové lety, museli by zamestnať ľudí na plný úväzok, narastie administratíva a lietadlá prejdú do iného režimu údržby. Kluby tiež musia postaviť nové hangáre podľa noriem únie. Nariadenie vyžaduje aspoň troch profesionálnych zamestnancov – títo stoja aeroklub aj 2 milióny korún ročne. Na vyhliadkových letoch oproti tomu utŕžia približne 200 až 300 tisíc korún za rok. Smernica tiež vyžaduje stálu prevádzku a nákup aspoň dvoch lietadiel v hodnote okolo 7 miliónov korún. To si vyžaduje prechod z OP na s.r.o.

Sankcie

Za porušenie nových pravidiel hrozia citeľné tresty. Keď úrad pre civilné letectvo zistí, že určitý subjekt prevádzkuje vyhliadkové lety bez daného oprávnenia, môže byť v rámci správneho konania udelená pokuta až do výšky 5 miliónov korún, prípadne zákaz činnosti po dobu dvoch rokov.

Riešenie pre aerokluby

Európske aerokluby ale predsa len našli riešenie. Od minulého týždňa síce prestali ponúkať vyhliadkové lety, miesto nich ale záujemcom ponúkajú fotografické a pozorovacie lety. Na tieto totiž európske nariadenie nepamätá. Na to, aby záujemca o pohľad z výšky obišiel európske nariadenie teda stačí len málo. Objednať si miesto vyhliadkového letu fotolet alebo okružný let – ktoré sú obvykle rovnako drahé ako vyhliadkový let – a vziať si do lietadla akýkoľvek fotoaparát.

Nariadenie EÚ č. 1899/2006

Európsky parlament a Rada podpísali 12. decembra nariadenie (ES) č. 1899/2006 o harmonizácii technických požiadaviek a správnych postupov v oblasti civilného letectva, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie Rady (EHS) č. 3922/91 o harmonizácii technických požiadaviek a správnych postupov v oblasti civilného letectva. Toto nariadenia nadobudlo účinnosť 16. júna 2008. Zmenou oproti doterajším pravidlám je, že od dátumu účinnosti EU-OPS sa vyhliadkové lety s lietadlami považujú za obchodnú leteckú dopravu. Na Slovensku si táto úprava vyžiada vyššie nároky na personál, údržbu, kontrolu leteckej techniky, zaplatenie pilotov ako vo velkých aerolíniách.

One Reply to “Nové nariadenie EÚ o vyhliadkových letoch”

  1. Týka sa toto nariadenie aj leteckých spoločností prevádzkujúcich vrtuľníky? Alebo súkromníkov s vrtuľníkmi?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *