Pátranie po havarovanom vrtuľníku Z-35

Článok aktualizovaný 28. 8. 2008, 12:55. Na základe požiadavky od Fyka sme sa rozhodli uskutočnit malé pátranie po vrtuľníku Z-35. Tento pokusný vrtuľník mal nehodu vo Vysokých Tatrách pri Popradskom plese. Podľa dostupných informácií od Fyka mal byť vrtuľník použitý na prepravu potápačského materiálu na Veľké Hincove pleso pri jeho prieskume potápačmi v rokoch 1963-64 avšak pri pristávaní zavadil zadnou vyrovnávacou vrtuľkou o hladinu plesa. Žiaľ, nemáme k dispozícii bližšie technické parametre vrtuľníka. Informácie, prosím, píšte do diskusie pod článkom. Ďakujeme.

Aktualizácia

Vrtuľník Z-35 je prerobená Z-135, ktorá sa v súčasnosti nachádza v leteckom múzeu Kbely. Viac informácií k dispozícii v článku Pokusný vrtuľník Z-135. Ak však máte aj ďalšie informácie, ako napríklad okolnosti a priebeh havárie, posádka, ďalšie informácie o vrtuľníku alebo fotografie, neváhajte ich napísať do diskusie alebo poslať e-mailom.

Fotogaléria

Fotografia vrtuľníka Z-35 je z Popradského plesa po havárii. Fotografiu nám poslal Fyko.

4 Replies to “Pátranie po havarovanom vrtuľníku Z-35

  1. Rád by som vedel podrobnosti o Z 35, ktorého zábery z Popradského plesa po havárii mám. Mal byť použitý na prepravu potápačského materiálu na Veľké Hincove pleso pri jeho prieskumr potápačmi v rokoch 1963-64 avšak pri pristávaní zavadil zadnou vyrovnávacou vrtuľkou o hladinu plesa. Žiaľ, nemám žiadne jeho technické paratetre, ktoré ma zaujímajú. Potešili by ma na E-mail adrese pcvega@pobox.sk Díky Fyko

  2. Vždyť to je ten samý vrtulník, o kterém píšete v předchozím článku, pouze předělaný. 🙂

  3. Vrtulník Z-35 bol poškodený pri pristátí na brehu Popradského plesa 28.7.1963.
    V Tatrách mali prebiehať skúšky dostupu vrtulníka. Viac podrobností je možné nájsť v knihe Ladislava Beneša „Československé vrtulníky známé i neznémé“, VOTOBIA 1998 (strana 136-137).
    Transport materiálu pri prieskume Veľkého Hincovho plesa podľa mne známych skutočností zaisťoval armádny vrtuľník Mi-4, pretože prieskum robili vojenský, resp. zväzarmovský potápači. Presný termín začiatku prieskumu mi nie je známy.
    Vojenský vrtuľník Mi-4 určite zaisťoval transport materiálu v septembri 1965, keď došlo k tragickej nehode a v Hincovom plese zahynuli 2 potápači.

  4. V roku 1962 Skupina pre výzkum pod vodou Bratislava pod vedením Dr. Eugena Balouna C.sC prevádzala pre Laboratórium rybárstva VÚRH ichtyologický prieskum pramennej oblasti rieky Poprad , kam patria aj niektoré plesá Vysokých Tatier. Nakoľko bolo v záujme pokračovať v roku 1963 prieskumom Veľkého Hincovho Plesa vo väčšom rozsahu, tým pádom i s väčším materiálnym zabezpečením, ktoré bolo treba dostať na miesto prieskumu, mal byť použitý vrtuľník Z 35, ktorého letové skúšky prebiehali v uvedenom teritóriu. ostatné je už známe, ostal po havárii na Popradskom plese, s kadiaľ bol odnesený rozobratý.
    Uvedené údaje mám od priamých účastníkov potapačského prieskumu – Dr. Petra Áča, Bratislava; MUDr. Igora Čech,Moravany nad Váhom; PhMr. Cyrila Lapšanský , Poprad

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *