Film Avatar: Vrtuľník Scorpion Gunship v akcii

Včera – 17. decembra 2009 boli na Slovensku a v Čechách oficiálne predstavené dva nové vrtuľníky: Scoripion Gunship a Dragon Gunship. Jedná sa o leteckú techniku, určenú na bojové akcie a vzdušnú podporu pozemných jednotiek. V encyklopédii lietadiel ale tieto stroje nenájdete. S hrmotom sa na vás vyrútia z trojrozmerných zákutí strieborného plátna. Vitajte na Pandore – v najnovšom sci-fi svete režiséra Jamesa Camerona s názvom Avatar! Pozrite si fotky helikoptér Scoripion Gunship – Škorpión a Dragon Gunship – Drak a prečítajte si tak trochu inú recenziu na film Avatar.

Scorpion Gunship

Hoci je už dlho vyradený z prevádzky na Zemi, na Pandore predstavuje vrtuľník Scorpion Gunship spoľahlivého a neoceniteľného pomocníka. Jeho poslaním je brániť majetok RD proti rôznym nepriateľským silám – pozemných a vzdušných predátorov. Zatiaľ čo sa vzdušné sily na Zemi úplne zmodernizovali, Pandora priťahuje pilotov, ktorí túžia po romantickej minulosti lietania. Škorpión, ako sa familiárne Scorpion Gunship volá, je veľmi citlivý, veľmi obratný, jednomiestny vrtuľníky so zbraňovou výbavou krátkeho doletu.

Dragon Gunship

Ďalším vzdušným plavidlom na Pandore je C-21 Dragon Gunship. Drak bol pôvodne vyvinutý na vojenské výsadky, vzdušnú podporu a koordináciu bojových úloh. V priebehu rokov získal Dragon Gunship povesť leteckej zbrane schopnej pôsobiť nepriateľovi ťažké straty.

Fotky vrtuľníkov z filmu Avatar








Avatar (movie, USA, 2009, 166 min., mládeži prístupný)

Réžia: James Cameron. Scenár: James Cameron. Kamera: Mauro Fiore. Strih: Steve R. Moore, John Refoua, Stephen Rivkin. Hudba: James Horner. Hrajú: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Stephen Lang, CCH Pounder, Giovanni Ribisi, Wes Studi

Recenzia a dej filmu Avatar

Avatar je najočakávanejší film desaťročia. Má pomerne jednoduchý dej. Pozemská organizácia RDA chce ťažiť vzácnu surovinu na planéte Pandora a keďže jej obyvatelia sa nechcú podriadiť, rozhodne sa nasadiť systém avatarov. Rozhodne sa poslať niekoľkých ľudí cez špeciálne prístroje ovládané mysľou v tele zástupcu rasy NaVi medzi domorodcov. Jake Sully, ochrnutý brat zosnulého člena tímu avatarov prichádza na základňu najprv kvôli cti. No po troch mesiacoch ako avatar sa začlení do komunity na Pandore viac ako očakával a volí iné rozhodnutia. Jake Sully prichádza na Pandoru, zoznámi sa s avatarmi, behá v džungli, prijme ho domorodý kmeň. Vo filme sa dočkáte mimoriadnych náletov kamery a fantastických trikov.

Názory vrtuľníkárov

A čo na film Avatar hovoria tí, ktorí majú k vrtuľníkom blízko? Jaroslav hovorí: „Pekné dielo a efekty, ale ako sme si už zvykli pri vedeckofantastických filmoch – realita je niekde inde. To ale určite nebolo zámerom Jamesa Camerona, aby lietal na mašinách, ktoré brázdia naše nebo. Čakal som, že príde s niečim novým.“

Technik Vilo z Popradu tvrdí, že z hľadiska fyziky sa takéto ventilátorové mašinky môžu uplatniť aj v reáli: „Jedna vec mi ale na tých ťažkých mašinách nesedela – tuším to bol Dragon Gunship – tá veľká mašina s výbušninami. Ani v tej hustej atmosfére Pandory by nedokázali štyri ventilátory udržať taký náklad.“

Martin mu v krátkej diskusii kontruje: „Musíš zobrať do úvahy, že každý z tých ventilátorov, ako si uviedol, sa skladá z dvoch protichodných nad sebou stojacích rotorov. Podobný princíp, ako má napríklad vrtuľník Eurocopter EC 135 miesto chvostového rotora. Keď si vezmeš, že takto má vrtuľník vlastne 8 hlavných rotorov, ktoré sa dajú ovládať každý zvlášť, tak by to šlo skonštruovať aj na Zemi.“

Možno Cameronove letecké vynálezy časom zapadnú do zabudnutia, ale možno sa nimi raz inšpirujú dizajnéri a zostroja lietajúce stroje s podobnými vlastnosťami.

Komentáre k článku Film Avatar: Vrtuľník Scorpion Gunship v akcii (7)

  1. Jasne, protichodne rotory su extra silne a stabilne. Dokonca si myslim, ze u Dragon Gunship su tie rotory styri alebo tri nad sebou. Takze je to sila.

  2. Kamov Ka-32 ma tiez dva nad sebou stojace protichodne rotory a je to jeden z najsilnejsich vrtulnikov na svete, ktory odnesie az 35 ton.

  3. „Dragon Gunship – tá veľká mašina s výbušninami. Ani v tej hustej atmosfére Pandory by nedokázali štyri ventilátory udržať taký náklad.”
    Otazka cislo jedna: Odkial viete, ze atmosfera na Pandore bola husta 😉
    Otazka cislo dva: Ste si isty, ze ta velka lod bola pohanana iba styrmi rotormi ? Podla mna tie rotory sluzili len na manevrovanie lodou. Samotna lod sa podla vsetkeho vznasala vdaka antigravitacnej jednotke .. mozno aj tie vrtulniky. Antigravitacny motor je pristroj kde zdrojom energie a antigravitacie bude asi ten mineral, ktory sa na Pandore tazil .. ci nie ?

  4. Hehe .. no ved prave. Sci-fi aj ked ta antigravitacia nemusi byt az take sci-fi .. ci ano ? Chcelo by to nejakeho fyzika aby to tu vysvetlil 🙂

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥