Japonsko: Vrtuľníky Chinook CH-47 hasia jadrový reaktor

AKTUÁLNE – Vojenské vrtuľníky Chinook CH-47 hasia v japonskej Fukušime reaktor s rádioaktívnym plutóniom. Helikoptéry Chinook CH-47 sú zospodu vystužené oceľovými platňami. Radiácia im neumožňuje nad reaktormi krúžiť a zameriavať cieľ, preto nad reaktormi č. 3 a 4 len prelietavajú a zalievajú ich zo vzduchu morskou vodou. Snažia sa tak zabrániť taveniu obnažených palivových tyčí. Počas prvých 20 minút uskutočnili štyri prelety a na reaktor zhodili vyše 30 tisíc litrov morskej vody.

Podmienky na prelety nad jadrovou elektrárňou Fukušima 1 zhoršuje silný vietor. Vrtuľníky boli povolané do akcie už v stredu, kvôli silnej radiácii boli však nútené operáciu hneď prerušiť. Najdôležitejšou úlohou je schladiť a uhasiť reaktor č. 3, pretože ako jediný funguje na zmiešané palivo obsahujúce okrem uránu aj nebezpečné plutónium, tzv MOX (mixed-oxide).

Teplota dnes začala prudko stúpať vo všetkých reaktoroch jadrovej elektrárne Fukušima 1. K požiarom došlo po zemetrasení o sile 8,9 stupňov Richterovej stupnice a následnej prílivovej vlne. Počet obetí zemetrasenia a cunami medzitým stúpol na 5 178.

Fotogaléria – Hasenie jadrového reaktora v Japonsku









Zdroj: AFP, TV JAPAN, CTV, CNN

3 Replies to “Japonsko: Vrtuľníky Chinook CH-47 hasia jadrový reaktor

  1. Reaktor 3 v elektrárni Fukušima sa nepodarilo ochladiť pomocou vrtuľníka – Vnútorný obal poškodeného reaktora č. 3 japonskej jadrovej elektrárne Fukušima-I sa pravdepodobne porušil, čo mohlo spôsobiť výrazný únik rádioaktívnej pary do ovzdušia. Oznámil to hlavný tajomník japonskej vlády Jukio Edano.

  2. Viacerí európski experti predpovedali v stredu v noci, že do „druhého Černobyľu“ na atómovej elektrárni Fukušima ostáva maximálne 48 hodín, ak Japonci nedokážu dostať situáciu pod kontrolu. Informuje o tom The Daily Telegraph. Podľa francúzskych a amerických odborníkov situácia vo Fukušime je nekontrolovateľná.

  3. Úroveň radiácie umožnila nasadiť vrtuľníky ráno o 6.00. Tie ochladzujú prehrievajúce sa reaktory v jadrovej elektrárni Fukušima. USA uskutočnia prieskumný let bezposádkového stroja nad poškodenou japonskou jadrovou elektrárňou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *