Vrtuľníky v Leteckom múzeu Bratislava

Letecké múzeum Bratislava otvára v júni svoje brány a ukáže Vám krásne aeroplány a vrtuľníky. Dva homebuilt vrtuľníky, vírnik a jednosedadlový vrtuľník, závesný klzák či celodrevený hornoplošník – to sú stroje na ktoré Vás bratislavské letecké múzeum určite naláka.

Exponáty leteckého múzea

Prehliadka začína zaujímavou zbierkou malých lietadiel. Uvidíte vírnik, alebo jednosedadlový vrtuľník Butterfly, závesný klzák a aj celodrevený hornoplošník. A vrtulníky môžete vidieť hneď dva, postavené na Slovensku ako „homebuilt helicopter“, teda doma postavené. Alebo malý vrtulník s náporovými motormi na konci rotorových listov.

Demoseile z roku 1906 i súdobý Straton

Zaujímavá je aj replika historického hornoplošníka Demoseile z roku 1906. Replika je mladšia, asi z roku 1992. Bola postavená v Bratislave a tak v bratislavskom múzeu má svoje miesto. S vedľa postaveným moderným lietadlom typu Straton si tak môžete porovnať napr. dnešný spôsob riadenia krídielkami a v minulosti použité zakrivenie koncov krídiel. Dopravné lietadlá ani bojové stíhačky v začínajúcom leteckom múzeu nenájdete, v budúcnosti sa ale zbierka bude rozrastať. V múzeu si prídu na svoje aj milovníci leteckej techniky, nájdete tam závesné klzáky, motory, padáky a sprievodné zaujímavé informácie z oblasti lietania na Slovensku.

Fotogaléria

O Leteckom múzeu Bratislava

Letecké múzeum Bratislava sleduje vývoj ultraľahkého lietania  po roku 1989. „V tomto období sa začali navrhovať jednoduché malé lietadlá alebo závesné klzáky (rogalá), ktorým sa postupne  pridal motor. Na oblohe sa začali objavovať lietajúce krídla z padákoviny a v slovníku slovo paraglinding.  Ani týmto letcom postupne nestačili len kopce, z ktorých vzlietali a začali sa obzerať po motorovom paraglindingu. Začali lietať malé vírniky (autogyrá) a vrtuľníky. Amatérski nadšenci a malé výrobné spoločnosti postavili v tomto období množstvo krásnych lietadiel, závesných klzákov, vírnikov, vrtuľníkov, a bola by škoda ich nezachovať,“ uvádza Milan Holeša, zakladateľ múzea.

Kedy a kde?

  • Letecké múzeum otvára svoje brány v sobotu 4. 6. 2016.
  • Otváracia doba: každý víkend od 10:00 do 17:00
  • Kde: Vajnorská 135, Bratislava
  • Ako sa tam dostanene: Zastávka MHD – Jurajov dvor
  • Viac informácií nájdete na stránke www.letecke-muzeum.sk

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥